Огнен пой

Огнен пой е топка, вързана на въже, използвана във вид жонглиране. Поят се използва се като се държи с ръце и се върти в различни кръгови движения около тялото, наподобяващи въртенето на бухалки. Първите, които са практикували пой са били маорите (племе от Нова Зеландия). Думата "пой" означава топка на маорски. Жените са го използвали, за да увеличат гъвкавостта на ръцете и китките си, а мъжете са го използвали за развиване на сила и координация. По-късно се е развил в традиционен танц, практикуван най-вече от жени. Днес пой се е разпространил отвъд културата на маорите и се е превърнал хоби, упражнение и изкуство. Той е най-предпочитан за всякакви огнени съчетания и въртене на огън.

Огнен снейк

Огнените снейкове (огнени змии) са разновидност на пойовете. За разлика от класическия пой, снейкът има по-тънка и по-дълга огнена глава. Съответно веригата, на която е закачена е по-къса. Този вид пой е по-опасен от стандартния, тъй като има голяма горивна площ и трябва да се използва само от напреднали.

Огнени стафове

Въртенето на тояги е част от много фолклорни танци, най-вече в Европа, като дори в България се практикува въртене на запалени тояги. Въртенето на огнени тояги, като част от съвременната култура, вероятно се е получило като комбинация между въртенето на огнен пой и въртенето на тояга с бойно приложение в източните бойни изкуства. Основно въртенето на тояга може да се раздели на въртене на две тояги, контактно въртене на една тояга и жонглиране с две, три и повече тояги.
Огнено ветрило е ветрило, което обикновено се конструира от три до шест метални ребра, на краищата, на които се навива тъканта за горене във формата на факла. Всяко ветрило е приблизително широко от половин до един метър. Използва се при танци с огън. Огнените ветрила не са толкова популярни, в сравнение с други огнени уреди, като огнен пой или огнена тояга, и по-скоро са ориентирани предимно към танца, докато поят и тоягата са насочени по-скоро към жонглирането. Най-красивият огнен уред в едно огнено шоу.

Огнени факли

Това е уред, чиито движения наподобяват тези на поя. Предимството им е, че са по-стабилни. Много приятни за групови изпълнения, с тях могат да се правят най-различни съчетания, а хората, който участват в тях, могат да се подредят в красиви огнени фигури. Въртенето на огън с тях е приятно и има добри отзиви по време на огнено шоу.

Огнен обръч

Известен още като Hola Hoop, е на пръв поглед съвсем обикновен уред, но иновациите в употребата му са много. Обикновеният кръгъл предмет се е превърнал в един страхотен начин за забавление. Танцът с обръч е вид bally dance, за който е доказано, че освен всичко друго, оформя и тялото на въртящия. В огнения си вариант, обръчът става чудесно допълнение към огненото шоу!

Горящ меч

Горящият меч създава неповторимо усещане на сцената. Част от движенията при въртенето на огнения меч са заимствани от стафът и стиковете. Въпреки това този уред има свое уникално излъчване. Огненият меч присъства в митологиите на почти всички древни народи по света. А после почитателите на огъня го превръщат в нещо още по-вълнуващо.

Огнен чадър

 Когато се каже "чадър", хората обикновено си представят нещо, с което да се предпазиш от дъжда или от слънчевите лъчи. Е, в нашия случай "огненият чадър" не служи за предпазване от огън, но е едни много красив и нестандартен уред, прекрасна добавка към огненото шоу. При танца с огнен чадър е особено ефектно, когато движенията на двама или повече артисти се съчетаят с тактовете на ритмична музика.

Палм Торчес

Представляват мини факли, закрепени на удобни за ръката поставки. Използват се за танцуване, като са подходящи за всякакви ритми. Огнените палм торчеси са много ефектни, когато артистът е пластичен, гъвкав и креативен. Уредът и изключително приятен и много пленителен. Най-често се използва за бели денс изпълнения и всякакви подобни от ориенталски тип. Придават приказност и магнетичност на сцената!

Огнени сърца

Огнените сърца са един много интересен уред, които има изцяло естестическа стойност. Подобни са на ветрила, но имат формата на сърца подходящи са за всякъквисемейни поводи и на-вече засватба.

Youtube